רק לפני שלוש שנים הגיחה פייסבוק לעולם, ואיתה טוויטר, וכבר היא משפיעה על ממשלים ומשטרים. הפגנות הענק שהפילו את המשטר בטוניסיה, ומוציאות מיליונים לרחובות, לא היו אפשריות ללא פייסבוק, טוויטר והסלולרים.
הכוח של הרשתות החברתיות עצום. חברות עסקיות בכל העולם כבר הבינו זאת והחלו לשלב קמפיינים של שיווק בפייסבוק בכל מהלך פרסומי. ועכשיו הצטרפו אליהן גם תנועות אופוזיציה במשטרים מדכאים בכל העולם. זה התחיל כבר בהפגנות שראינו בסין ואיראן, אולם שם המדינה הצליחה לחסום את הרשתות. במצרים ובטוניסיה זה יותר קשה. למהפיכה בטוניסיה קדמו פרסומים של מסמכים בוויקיליקס שחשפו את השחיתות במדינה. כוחות האופוזיציה במצרים משתמשים ברשתות כדי לתאם את המסרים ולארגן הפגנות. מצרים חסמה בתגובה את רשתות הסלולר לזמן קצר, אבל היא לא תוכל להמשיך בכך לזמן ארוך.
חברות סלולר שפעילות במדינה, כמו וודאפון, או נוקיה, לא יוכלו לסבול זאת לזמן ארוך. הסלולרים והרשתות מאפשרים לאנשים להחליף בינהם מידע ולדעת מה קורה בכל פינה בעולם. כבר לא צריך לקחת טיסות ללונדון, או אפילו להתחבר לאל ג'זירה. לכל אחד יש עיתון בבית - בסלולרי או במחשב - וכל אחד הוא כתב, שיכול להפיץ מידע.
ומכיוון שעולם הסמארטפונים נמצא רק תחילתו, ניתן לשער שההשפעה שלהם על הפוליטיקה העולמית תלך ותגדל, כיוון שהם מעיצימים את כוחו של האזרח ביחס לשלטון.
גבע קרא עוז, יועץ סלולר וניו מדיה